Alternatieve verloning

Deze pagina delen PrintE-mail
Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Bekijk deze pagina in op een desktop.

Veel KMO’s en grotere ondernemingen zijn constant op zoek naar nieuwe talenten om hun teams te versterken, of willen goede werknemers belonen voor hun inspanningen. De verloning is hierbij natuurlijk een bepalende factor. Ook de extralegale voordelen kunnen het verschil maken, zowel voor de werknemer als de werkgever.

Zowel de klassieke bezoldiging als een bonus voor het geleverde werk zijn belangrijke elementen in ons verloningssysteem. Maar hebt u een idee hoeveel u moet uitgeven om uw werknemer een (extra) netto voordeel van 100 euro te geven?

 

Wat is uw échte kost bij een loonsverhoging of klassieke bonus?

Als u alle kosten en belastingen in rekening neemt, ziet uw werknemer slechts 30 % van wat u hem bruto betaalt in zijn eigen portefeuille verdwijnen. Het kost u bv. meer dan 750 euro om uw werknemer te belonen met een bonus van 250 euro. Jammer, zowel voor u als uw hardwerkende medewerker.

Zijn er dan geen alternatieven? Natuurlijk!

 

Een hospitalisatieverzekering als alternatieve verloning

Als u ervoor kiest om uw medewerker te belonen onder de vorm van een beroepsgebonden hospitalisatieverzekering of verzekering ambulante zorgen, bent u er zeker van dat uw geïnvesteerde bedrag ook integraal naar uw werknemer gaat. De premies voor een aanvullende hospitalisatieverzekering die door de werkgever in het voordeel van zijn personeel worden betaald, zijn vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Dit betekent een besparing van:

  • Ongeveer 35 % patronale RSZ
  • 13,07 % persoonlijke RSZ

Dit betekent dat de 100 euro die u in uw werknemer investeert, ook integraal naar uw medewerker gaat.

In vergelijking met een klassieke bezoldiging of bonus geeft dit volgende tabel:

  Bruto kost voor de werkgever Opbrengst voor de werkgever
Bezoldiging333,96 EUR100 EUR
Klassieke bonus327,99 EUR100 EUR
Hospitalisatieverzekering voor de werknemer100 EUR100 EUR


Overweeg dus zeker een aanvullende hospitalisatieverzekering of ambulante zorgenverzekering als u nieuwe talenten wil aantrekken of uw medewerkers wil belonen.